ДЈЕТИЊСТВО МОЈЕ, ПУНО СИ СВАКОГ СЈАЈА...

ДЈЕТИЊСТВО МОЈЕ, ПУНО СИ СВАКОГ СЈАЈА...

петак, 12. фебруар 2010.

ШИПОВО

Ту где извиру реке Плива, Лубовица, Јањ и Сокочница, ту има један леп градић по имену Шипово. Лисина и Виторог су само две прелепе планине које окружују овај град. Када би Република Српска била скупоцена огрлица, Шипово би био један од најлепших дијаманата.

Шипово је добило име по шипцима који сваког пролећа роде. Овај мали град окружују предивна села - Бабићи, Пљева, Ступна, Волари, Јањ. Село Јањ, које се налази недалеко од града, добило је име по реци Јањ, која протиче тим простором. Шипово није богато фабрикама и предузећима због рата који се десио прије четрнаест - петнаест година. Када су наше линије, које су штитиле град, ослабиле, онда су ушли Хрвати и грађани Шипова су морали напустити своје домове. Освојили су наш град. Након неколико месеци Дејтонским мировним споразумом су нам вратили Шипово, али повлачећи се хрватска војска је палила и носила све што се могло запалити и однети. Остало је оно највредније - природа.

У мом граду је много места за опуштање и одмор. Најпосећенија су Ада, Парк Симеле Шолаје и извори наших дивних река које теку Шиповом као крв људским венама. Парк Симеле Шолаје је једно од лепших места. Добио је назив по народном хероју. Налази се на ушћу Лубовице у Пливу. Ада је, у ствари, други назив за речно острво, а код нас и омиљено излетиште. Испод градског базена, недалеко од Аде, је ушће Сокочнице у Пливу. Поред градског хотела река Јањ се улива у Пливу. Изнад хотела има једно брдо са којег се види цело Шипово. Види се и школа са читавом улицом Николе Тесле. До тог брда се може доћи кад се пређе преко седам мостића.

Захваљујући природи у Шипову су људи прилично срећни. Сви би желели да има довољно радних места. Ипак, кога год би питали да ли му недостаје новца, сви би рекли: "Нек' смо живи и здрави, а остало ће доћи само!"

(Софија Шарић, ученица 6. разреда)


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.